Grècia: la unitat de treballadores i estudiants fa trontollar el règim


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

Recentment desenes de milers d’estudiants, professores, diferents col·lectius de treballadors en lluita i persones migrants han fet pinya al carrer contra el govern neoliberal de Samarás. El qual vol privatitzar les universitats gregues, fins avui gratuïtes, mitjançant la Llei d’Educació superior. Ellie Pantazopoulou ens explica la contundent resposta de la població.

Ara fa un mes que les estudiants de Grècia són als carrers organitzant assemblees, manifestacions I ocupacions a diverses universitats.  Aquesta és la manera de bloquejar el projecte del Govern que atempta contra  una educació pública i gratuïta per a tothom

La intenció de privatitzar l’educació no es un fet nou. No és el primer Govern que ho intenta. Des de 2006 hi han hagut diversos canvis de la llei intentant d’introduir les empreses a les universitats. Però no ho han aconseguit. El massiu moviment estudiantil i el seu professorat han blocat el camí d’aquestes privatitzacions. Hi ha hagut una vaga de 8 setmanes dels professors d’instituts de secundària i s’han ocupat diverses universitats. Aquest moviment ha obtingut suport de la majoria de les treballadores.

Des d’aleshores hi ha hagut molts intents per aixafar als sindicats de professors, treballadors i estudiants. Ho van aconseguir amb els professors quan l’any passat van atacar als treballadors acomiadant-ne un centenar.  Va ser difícil trencar la resistència dels treballadors ja que es van declarar en una vaga de gairebé 4 mesos. Els que van mantenir els seus llocs de treball són ara els que donen suport a la lluita de les estudiants.

Així que ara, el govern que en el fons no tenia interès en ficar-se amb els estudiants un altre cop, està obligat a atacar-los. Perquè estan al cim del turó i han de demostrar que han fet alguna cosa.  Andreas Loverdos, el ministre d’Educació (ex membre dels socialdemòcrates, encara aliats amb ells) va decidir expulsar de les universitats els estudiants que van sobrepassar el temps de 2 anys de la seva àrea d’estudi (que sol ser de 6 o 7 anys depenent de l’escola).  Això es tradueix en l’expulsió de més de 180.000 estudiants que estaran a l’atur.  A més  això  busca crear pressió sobre les joves estudiants per a que no s’impliquin en política i sindicalisme. Té a veure també amb la creació de la pressió sobre els joves estudiants per tal de que pensin de que si lluiten no tindran temps de completar els seus estudis.

El ministeri té la capacitat de manipular molts dels rectors de les universitats, ja que van canviar la normativa de les eleccions, deixant de banda els treballadors i els estudiants. El degà de la universitat d’Atenes, va intentar intimidar als estudiants que van anar a reunions i manifestacions per prevenir l’atac mitjançant l’ús d’amenaces i de forces policials. Quan les estudiants van veure una possibilitat per pressionar més  van organitzar una ocupació simultània organitzada de totes les escoles del país el dilluns 3 de novembre.

Per altra banda, es va crear una coordinadora a les escoles i una altra d’estudiants i treballadors a la universitat, que no va poder ser controlada pel govern.  A causa d’això el ministeri va anar més enllà demanant a jutges que investiguessin les escoles per esbrinar qui eren les estudiants que estaven organitzant les ocupacions.

 Però el moviment estudiantil no es rendirà tant fàcilment. El 3 de Novembre  unes 500 escoles van ser ocupades I 8 dies després moltes d’elles ho segueixen estant.  Desenes d’universitats van ser ocupades també el 6 de novembre,  en el transcurs de les manifestacions a Atenes,  Thesalonika, Loannina, Patras i Creta. Aquell dia unes  10.000 estudiants van sortir al carrer conjuntament amb professors I treballadors de la universitat i treballadors de la ERT ( cadena de televisió tancada pel govern el juny de 2013 i que ara funciona autogestionada per les treballadores).

I el mes segueix actiu. El 17 de novembre és l’aniversari de l’aixecament del Polytechneio de 1973 i els  40 anys de la primera manifestació massiva després de la dictadura. Les estudiants seran allà. Aquests dies s’estan organitzant per a ocupar  escoles i universitats i participar a les manifestacions de totes les ciutats. Després d’això, hi ha prevista  una vaga general el dia 27 on es reuniran treballadors i treballadores del sector públic i el privat.

Els estudiants i professors de SEK i ANTARSYA[1] han estat al centre d’aquesta lluita des del principi. Els partits d’esquerra són forts allà i sobretot entre els estudiants, les organitzacions anticapitalistes juguen un paper clau. En aquest moment, estan intentant connectar les diferents lluites  que s’estan duent a terme en un moviment unit en contra del govern.

1891215_747353505334874_8768171531041812552_n

El govern que tanca hospitals i les escoles mentre dona milions als bancs i a les expedicions militars de l’OTAN a l’Orient Mitjà. Per a connectar la lluita contra la guerra amb la lluita contra la islamofòbia I els feixistes.  Per tal d’assegurar que la lluita de tots els treballadors guanyi. Perquè si totes les experiències i la radicalització de l’esquerra es troben, podrem llavors enderrocar aquest incompetent Govern.

 Ellie Pantazopoulou és estudiant d’economia a la Universitat d’Atenes i membre del Partit Socialista del Treballadors (SEK en les seves sigles en grec) l’organització germana d’En Lluita a Grècia

 Notes:

[1] ANTARSYA (que significa Cooperació de l’Esquerra Anticapitalista per a la Insurreció) és una coalició d’organitzacions revolucionàries entre les quals s’hi troba el SEK. En les darreres eleccions municipals, maig del 2014, van obtindre 128.000 vots i 9 regidors (un d’ells a Atenes).

 

Deixa un comentari