Universitat gratuïta a Alemanya: un exemple a seguir per la resta d’Europa?


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

Per Laura Molina. Ens diuen que la raó de la reducció de les despeses públiques a l’Estat espanyol són les mesures que arriben des de l’Unió Europea, i són necessàries per posar-nos al seu nivell. Però resulta, que l’Alemanya que havíem de prendre d’exemple, ens ha donat una lliçó: l’abolició de les taxes a les universitats.  Alemanya, un país d’educació pública, universal i gratuïta va iniciar el pagament de taxes a les universitats al 2005, quan una llei del Tribunal Constitucional va deixar en mans de la sobirania regional la decisió d’introduir-les, i tan sols set de disset länder alemanys van fer-ho, a partir del 2006 i 2007.

La universitat alemanya és totalment gratuïta després de que les dos últimes regions en les que es pagaven uns mil euros per curs acadèmic hagin decidit l’abolició de les taxes. Per una banda, Baja Sajonia, per un canvi de govern socialdemòcrata i verd, i per altra banda, Baviera, coaccionada per un referèndum imposat per una iniciativa popular signada per 1,3 milions de bàvars, més del 10% del cens electoral necessari perquè sigui obligatòria la consulta. Abans de que s’hagués de realitzar el referèndum, el govern de Baviera del CSU, tenint en compte les pròximes eleccions a les que s’enfrenten al setembre, han preferit rectificar.

Potser ha arribat el moment de preguntar-li al ministre Wert, i els ferms defensors de la necessitat d’augmentar les taxes i “empresaritzar” la Universitat per tal d’elevar-la a l’alçada a la Unió Europea, quin és el sistema universitari que prenen com exemple: el que existeix a la resta de països o el que volen construïr? El que està clar és que les universitats catalanes i de la resta de l’Estat espanyol són de les més cares d’Europa, i encara més ho seran si deixem que els governs retalladors de CiU i PP apliquin les seves polítiques.

Laura Molina és membre d’Estudiants En lluita

Deixa un comentari