Una anàlisi estratègica sobre els espais d’estudiants a la UAB


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

El curs passat els col·lectius d’estudiants de la UAB tenien locals d’ús privat a l’edifici d’estudiants, teatre i cinema a l’ETC. Però en començar el curs vigent ens trobem amb unes reformes físiques i en l’ús de les sales. Aquestes han passat a ser d’ús compartit, amb reserva prèvia, això ha suposat que els col·lectius amb local el perdéssim, així la possibilitat de fer-los servir d’espai de trobada i reunió. Això a afectat a associacions estudiantils de tota índole, des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, fins al Club de Rol de la UAB. Els locals s’han unificat en altres de més grans, reduint-ne el nombre i en conseqüència la quantitat de col·lectius que poden reunir-se alhora.

Com a resposta , el SEPC va ocupar el “local de la pelu” a la plaça cívica durant varies setmanes, fins que el propietari del local, alié a la universitat el va recuperar.

El curs també ha començat amb un nou local a la plaça cívica per al nostre ús. Però sota el mateix nou règim de funcionament que l’ETC. Això si, l’artificial Consell d’Estudiants de la UAB disposa d’ús preferent per a fer servir el local i el podrà fer servir de magatzem per als seus documents, que legalment han de tenir en paper i els servirà de seu oficial. Els Consells d’Estudiants reben aquesta mena de tractes de favor.

Amb el precedent de l’ocupació del SEPC, l’Assemblea de Polítiques proposa una ocupació del nou local de la plaça cívica, conegut entre els estudiants com a “local del CEUAB”. Degut a problemes de temps i de democràcia interna, la proposta es parla a comitès d’acció. Es decideix tirar endavant la ocupació sense que passi per les bases i sense que aquestes elaborin un programa per a dotar de vida i de contingut el local.

L’ocupació comença el dimarts 22 d’octubre. L’acció que inaugura el local és una assemblea de tots els participants de la ocupació per a dotar-la de contingut. Es parla de que serveixi per a fer pressió al rectorat, de donar-hi vida amb xerrades, activitats, i que totes les associacions siguin informades de que poden disposar lliurement del local.

L’ocupació, que ha aguantat fins a l’1 de novembre ha estat un punt de trobada per als estudiants de les diferents facultats, però sobretot un desgast per a la gent que ha hagut de mantenir el local ocupat nit i dia. Les activitats que s’hi van fer van ser mínimes. Recordava a l’ocupació del rectorat del curs passat, però amb molts menys ànims i pitjor organitzada.

La iniciativa de l’ocupació física del local, és quelcom a valorar molt positivament. L’actitud que han de tenir les estudiants és aquesta, la de no demanar cessions al poder de torn, sinó prendre-les deixant clar que els espais, així com els drets i les llibertats, no es demanen amb la boca petita, s’agafen. De totes maneres, fins que no reflexionem sobre la metodologia a l’hora d’embarcar-nos en aquest tipus de projectes, seguiran fracassant un rere l’altre. Sinó construïm amb temps i entre totes uns fonament sòlids per a cada acció, fracassaran totes. Una proposta com la ocupació s’hauria d’haver parlat si o si dins les assemblees, per a que des d’abans de començar-la ja estiguéssim traçant un pla per a que funcionés.

Que volem que sigui la ocupació? Un trampolí des d’on demanar més espais? O volem que sigui un espai on convergeixin els moviments socials de la universitat? O simplement volem començar una guerra contra l’òrgan estudiantil controlat pel rectorat, el CEUAB? No es pot pretendre engegar accions des dels entorns activistes més conscients i esperar que la base de les assemblees les accepti, se les cregui i hi participi en primera persona.

 Necessitem radicalitat, plans elaborats, entre totes, des de baix i amb temps; per a guanyar-ho tot.

Estudiants En Lluita UAB, novembre 2013

2 thoughts on “Una anàlisi estratègica sobre els espais d’estudiants a la UAB

 1. Lamentable el text escrit aquí dalt. Espero que almenys aquest blog no censuri com ha vegades ha passat en altres de l’estil.

  El text aquí dalt exposat denota una desconeixença del tema impressionant (o unes ganes de mentir molt grans) així com un estat de les assemblees molt preocupant

  –> Com pot ser que les bases no valoréssim la possibilitat de l’ocupació i s’acabés ocupant perquè 4 persones ho volien fer si o si?
  –> Com podem mentir dient que el CEUAB tindrà un ús preferencial de l’espai quan no és ni col·lectiu?
  –> Com pot ser que SEPC utilitzi l’estudiantat de base en nom de CAF per a dur una revenja per haver perdut el local ocupat (tots sabem quin és l’ambient de l’assemblea de polítiques)? És impressionant que des de les altres associacions acceptem aquest fet.
  –> Com pot ser que plantegem que volem crear una guerra en contra d’estudiants? Voleu dir que estem fent bé les coses? Voleu dir que les metodologies són correctes?

  Cada cop m’estic desencisant més amb les assembles de la UAB. Unes assemblees que amb el temps s’han anat destenyint. Unes assemblees que amb el temps han anat fent-se menys democràtiques. Unes assemblees que hem de refundar i no permetre que continuin sent manipulades mentre cada cop perden més gent participant. No pot ser que se’ns domini des de col·lectius externs. Les assembles hem d’estar al peu de l’estudiantat per ajudar a TOTS els estudiants, no només el que més criden…

  Reflexionem siusplau cap a on estem anant i informem-nos abans de fer post com aquests.

  Igualment, agrair la feina feta en nom de tots per a millorar la UAB

  PS: hem de vigilar a la hora de dir que “Els Consells d’Estudiants reben aquesta mena de tractes de favor” quan nosaltres teniem la parada de la festa major 4 cops més gran del normal i en un espai al mig de la festa només per nosaltres… A vegades ens podrien dir el mateix si mirem les coses des de fora i en un altre angle…

Deixa un comentari