Sense bus hi ha embús


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

Per Javi Chinaski. El passat dilluns 12 de maig trobavem de camí a la UAB un fort embús, com aquells que es formen els dies de vaga. A una de les rotondes principals d’entrada al campus hi havia, aturats, cotxes amb cartells de la campanya “Sense Bus hi ha Embús”. Aquesta és una protesta que esta duent a terme l’AMPA de l’Escoleta de Bellaterra, el centre d’educació infantil i primària que tenim al campus, contra la supressió del transport escolar.

Les accions porten temps engegades, i seguiran, com dilluns 19 de maig, amb una nova marxa lenta des de l’estació de Renfe fins l’Escoleta. Hem volgut parlar amb els pares i mares que estan impulsant aquesta lluita per a conèixer la problemàtica, com s’organitzen i per difondre movilitzacions des de la base que tenim ben aprop, on actúen directament les afectades contra el poder polític. Ens trobem amb l’Oriol, portaveu de la comissió de transport de l’AMPA. I també amb el Santi, un dels pares que, tot i que els seus fills no fan servir el transport escolar, participen activament en la comissió.

Oriol, que és el que està passant amb el transport escolar dels nens i nenes de L’Escoleta?

La situació comença aproximadament fa uns tres mesos, quan l’ajuntament de Cerdanyola, ens comunica que el servei discrecional d’autocars que tenia l’Escoleta des de fa gairebé 30 anys, queda suprimit l’any que ve. Des d’aquest moment, l’ajuntament ens planteja que els nens i nenes de l’escola de Bellaterra vinguin en transport escolar com ho fa qualsevol altre persona que visqui a Cerdanyola. Els pares i mares de l’escola, des del primer moment ens hi posem en contra, pensem que això és una mesura gairebé insultant, intentar ficar els nens en serveis on ni tan sols es garantitza que vagin asseguts, on no hi ha les mesures de seguretat adequades per a la seva seguretat, no duen cinturó, molts haurien d’anar a peu… fins i tot no sabiem com s’hauria de gestionar el servei de monitoratge. A més no hi ha parada davant l’escola, haurien de venir caminant des de parades de la universitat. Vam pensar que aquesta proposta era un cúmul de despropòsits, fins i tot un insult a la nostra  intel·ligència. En aquell moment ens organitzem dins de l’AMPA, en la comissió de transport i començem a fer una serie d’actuacions, tant per reivindicar el manteniment del servei discrecional.

La decisió de suprimir el servei surt de l’ajuntament de Cerdanyola?

Ens la comunica l’ajuntament de Cerdanyola. La decissió surt del Consell Comarcal a través del departament d’ensenyament, que rebia una subvenció per a pagar aquest servei discreccional. Al saber això, nosaltres també ens reunim amb el màxim responsable, el senyor Baulenes, del Vallés Occidental i ens comunica que és una decisió irrevocable, que l’any que ve es manté un 75% de la subvenció que rebiem, però que l’hem de dedicar a fer la transició cap al transport urbà, de cap manera mantenir el transport discrecional.

Les demandes concretes que teniu quines sòn? I quina resposta heu rebut de l’administració?

Això ja és més preocupant. De moment la resposta de l’admistració ha sigut: manca d’actitud i manca d’aptitud. Nosaltres no els veiem capaços ni de gestionar el manteniment del transport discrecional, ni d’oferir-nos una alternativa creïble per al dia en que comenci el curs vinent. Aleshores, sobretot recentment, ens hem reunit amb els partits polítics de la oposició i també amb ICV, que forma part del grup municipal, i els hem demanant, davant de la manca d’actuacions que han fet, que dediquin aquest 75% que encara l’administracio els hi garanteix, per a mantenir almeny l’any que ve el tansport discrecional. I que tinguem tot un curs per a treballar altres propostes o la transició a un altre tipus de transport. Però ara la unica solució possible és que l’any que ve tinguem transport discrecional, perquè no veiem capaç al grup municipal del partit socialista, ni sobretot a la regidoria que la porta ICV, de gestionar ni aquest sistema de transport ni una alternativa.

Entre l’AMPA com us organitzeu de cara a fer campanyes i accions com “Sense Bus hi ha Embús”?

Nosaltres vem fer un grup petit de pares, que representem a la majoria, i sobretot als usuaris del transport discrecional i fins i tot a tots als que no en són usuaris, que es senten afectats, com aquí el Santi, que és un dels afectats que no porta a la seva filla en transport escolar, però que sap que si aquí ens treuen el transport discrecional això sera un colapse. Si tothom arriba aquí amb el seu cotxe, això serà un caos. Aleshores, el que fem és reunir-nos tots els dilluns i programem les nostres accions, que han sigut entre d’altres, reunir-nos amb el departament d’ensenyament un parell de vegades, reunir-nos amb el grup municipal de govern, una vegada una reunió a tres bandes, amb el departament d’ensenyament i l’ajuntament, i aquesta setmana passada en una reunió amb tots els grups municipals per a plantejar-los les nostres reivindicacions.

10358674_10204068926192921_2076216736_o

Marxa contra la supressió del transport escolar el 24 de Maig.

 

Teniu pensat seguir fent accions com les aturades de “Sense Bus hi ha Embús”.

(Santi) El pla d’accions segueix, aquestes prendran diferents formes, pero el que està clar és que no és pot parar. Per desgràcia és la única manera de que ens facin cas en aquest país.

(Oriol) Les properes accions que tenim, per exemple són la del pròxim dilluns al ple municipal. Nosaltres, als diferents plens municipals, en el plenillo municipal que es fa just avans del ple, hem intervingut a través de la OAC (oficina d’atencio al ciutadà), preguntant als responsables sobre el tema. Com això no avança i veiem que hi ha una actitud de deixadesa per part de la regidoria d’educació. Hem de seguir endavant. El que està clar és que no podem arribar a l’inici del curs 2014-2015 i que aquí no hi hagi un model de transport segur per als nostres fills i filles.

Teniu alguna manera d’organitar-vos amb la gent que treballa als autobusos, que s’acabaran veient afectades per aquestes decicions vers el transport escolar? Aquestes són les primeres persones afectades. I, per exemple, d’algunes persones que són exalumnes de l’Escoleta, que ara van a l’institut Pere Calders, ens agradaria trobar una mica de solidaritat, que pensessin en les monitores que han estat treballant amb ells, que els han estat acompanyant a l’escola molts anys. Quan s’acabi aquest curs, s’en van al carrer, s’en van a l’atur. A més, amb una feina precària, amb uns horaris “especials” i a sobre amb el carinyo i la dedicació que hi posen, doncs són les més afectades i les primeres amb les que ens hem de solidaritzar.

Centrant-nos més en el vostre funcionament. Com us organitzeu dins l’AMPA, us relacioneu amb altres AMPES de Cerdanyola, o al nivell del Vallés?

D’aquest tema s’encarrega una altre secció de l’AMPA, a través de la comissió groga. Quan van començar totes les retallades en ensenyament, es van començar a perdre mestres…etc ens vam començar a organitzar.

Us heu trobat a l’escola amb pares que no vegin necessari organitzar-se?

La veritat és que tenim bastant suport. En accions com l’atur de l’altre dia o les actuacions del ple municipal, quan hem tingut ressó mediatic als mitjans, la gent ens ha fet saber el seu suport. Però sempre, en tots els colectius, hi ha gent que s’en desentén amb l’excusa de falta de temps. A tots ens falta el temps. També, molt pares que no porten als seus fills i filles en transport discrecional, no se n’adonen de les conseqüències que tindrà l’eliminació dels autocars. No s’e n’adonen  que per aquest carreró cada dia hi passaran 50-60 cotxes més cada 5 minuts.

Hi hauria alguna cosa que pogués fer la gent que llegeixi aquesta entrevista per a ajudar-vos? O hi ha algun sector en lluita que creieu que pugui ajudar-vos?

Jo demanaria al moviment estudiantil de la universitat autònoma que ens ajudessin, i al estudiants que són el motor d’aquest monstre, el gran motor de tot aquest centre d’estudis, que entenguessin la nostra posició. Perquè quan vinguin a l’autònoma i estiguem tallant el tràfic, no ho estem fent perquè arribin tard a classe o per gust, ho estem fent sacrificant hores de la nostra feina, i molt del nostre temps lliure i no ho fem per perjudicar als estudiants, tot el contrari. Volem una millora de l’ensenyament públic per a tothom, i aquest és un dels casos concrets. Les reivindicacions dels estudiants, nosaltres també les hem d’entendre.

Voldries afegir alguna cosa més per a acabar? Doncs agrair l’interés i que es faci difusió d’aquesta problemàtica.

Més informació a: http://ampabellaterra.wordpress.com/

One thought on “Sense bus hi ha embús

  1. Dema 29 de maig a partir de les 18.00, els pares i mares de l’escola Bellaterra (l’Escoleta) ens concentrarem davant de l’ajuntament de Cerdanyola per manifestar-nos durant el Ple de l’ajuntament, dins el procés de lluita per aconseguir un transport segur per als nostres fills i filles que van a l’Escoleta.

    Des de la comissió de transport de l’ AMPA de l’Escola Bellaterra, us convidem a sumar-vos a l’acte de protesta com a part implicada en el conflicte.

    moltes gràcies per endavant i gràcies per l’interès que heu mostrat per la problemàtica,

    Oriol Serra (comissió de transport)

Deixa un comentari