Que s’amaga darrere dels murs?


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

Per Óscar Atiki. Aquest dissabte 11 de gener, prop d’un miler de persones s’han concentrat davant del Centre d’Internament d’Estrangers(CIE) de Zona Franca per demanar el seu tancament d’immediat exigint l’aclariment dels assassinats succeïts en tèrboles situacions dins dels seus murs i demanant responsabilitats per la mort de l’Alik i de l’Idrissa.  Denunciant així el racisme institucional.

11_4.jpg

Prop de mil persones es van manifestar contra el CIE de zona franca i el racisme institucional. Foto per Robert Bonet

Segons el govern, els CIEs són centres de retenció de persones immigrants en situació irregular com a mesura cautelar per assegurar que siguin deportades . Però realment són centres penitenciaris on les persones retingudes viuen en circumstàncies precàries, patint situacions denigrants, vexacions i agressions  brutals, sense raons, per part dels policies.

La marxa ha estat convocada per la campanya Tanquemelscies, per SOSracisme, MigraStudium  i Te kedas donde kieras, arrel de la mort de l’Alik Manukyan el 3 de desembre en el centre.  La concentració ha començat a pl. Espanya i ha arribat fins a la porta del CIE on s’ha trobat amb un desplegament policial davant de la porta principal del centre.

Versions contradictòries davant dels assassinats

El 6 de gener de l’any passat, un jove guineà de 21 anys va morir a les instal·lacions per falta d’atenció medica. Segons declaracions d’interns del centre la víctima va estar demanant atenció mèdica durant tota la tarda, però no li van concedir fins a la mitja nit, quan ja no hi havia assistència mèdica i el van atendre els agents de la Policia Nacional que van acabar trucant a la ambulància.

Però la versió oficial s’allunya d’aquesta. Segons l’oficial, Idrissa, no va demanar assistència fins passada la mitja nit. Aquesta versió està avalada per un petit grup de interns que casualment van ser alliberats després de fer declaracions quan normalment si es produeixen denúncies al CIE s’acostuma a deportar amb màxima agilitat als testimonis com en el cas de l’Alik. Però aquest no és l’únic cas de mort dins del CIE, van haver-hi tres abans i un aquest 3 de desembre, la mort de l’Alik.

Aramis Manukyan, anomenat ‘Alik’ pels seus amics i coneguts, va ser assassinat el 3 de desembre de 2013 a la edat de 32 anys i amb una filla de 7. Segons la “Asociación Armenia Ararat”, la campanya “Tanquem els CIE” i “Rereguarda En Moviment” els testimonis dels interns del CIE, amics i familiars coincideixen en una versió dels fets “abans de morir, Alik va rebre cops per part dels agents policials i tot seguit va ser internat en una cel·la d’aïllament, des de la qual hauria estat cridant durant hores, abans que succeís el tràgic desenllaç”.

Al contrari que amb les persones que van declarar a favor de la versió oficial en el cas de l’Idrissa, 2 dies després de que “Tanquem els CIE” i “Migrastudium” demanessin que no deportessin a les persones que podrien contribuir a aclarir els fets que van succeir el 3 de desembre, van deportar a 15 persones de CIE de Zona Franca i entre elles a moltes que posaven en entredit la versió oficial aportada per la Policia Nacional. Davant d’aquesta situació  30 interns van iniciar una vaga de fam com a protesta de la qual 5 persones a hores d’ara encara segueixen com a mesura de protesta contra les agressions dels policies, les condicions a les que estan sotmesos i contra el gran augment de deportacions.

Agressions la nit de cap d’any

Durant la nit del 31 de desembre un seguit d’agents van propinar cops als interns deixant una vintena de ferits i entre ells de greus, que no van rebre l’atenció sanitària adequada. Però això no és tot. Després de les reiterades peticions dels ferits no es va deixar entrar a una Comissió Independent de Drets Humans formada per advocades i metgesses per constatar la deficient assistència mèdica que oferia el CIE als ferits.

Els CIE són presons on les persones internades no només són privades de llibertat si no que també son maltractades i separades de la vida que podrien portar en aquests moments. No volem una millora de les qualitats, volem el seu tancament immediat!!

 

Óscar Atiki és membre d’Estudiants En Lluita i activista estudiantil.

Deixa un comentari