Ni LOMCE, ni LEC, ni Estratègia 2015: tombem-ho tot!


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

Per una educació pública, sense retallades, democràtica, inclusiva, laica, en català, i per a la transformació social. De bressol a universitats.

Com En lluita tenim molt clar que l’educació formal juga un paper clau en l’articulació social donat que per una banda és el mecanisme principal de transmissió de coneixement i per altre l’enfocament dels ensenyaments determinen en gran mesura la capacitat crítica de les persones.  Actualment el sistema públic educatiu de l’Estat espanyol està patint un triple atac. En primer terme, s’estan retallant els recursos; en segon, les administracions públiques estan atorgant cada cop més poder a les empreses en la determinació dels continguts educatius; i en tercer, s’està elititzant cada cop més l’accés.

Defensar l’educació pública, una qüestió de classes

El sistema educatiu és clau per reproduir el capitalisme i per tant per articular la societat, al voltant dels llocs de feina que podran assolir. La gent que realitzarà les feines, ja siguin tècniques o no, en un futur pròxim està estudiant en aquests moments. Un dels objectius del govern és aconseguir que els coneixements adquirits siguin els més necessaris per a les classes dominants. L’altre, és que el sistema de valors de l’alumnat sigui modelat cap a la submissió dels futurs treballadors i treballadores al seus futurs caps.

La LOMCE: la filla espanyolista de la LEC

Bàsicament la consellera Rigau i el ministre Wert  comparteixen el model educatiu i discrepen sobre el paper del català i en la potestat per fixar el currículum. Totes dues lleis són pràcticament fotocòpies de la llei britànica que ha fracassat estrepitosament.
Competència, excel•lència, qualitat, millora, emprenedoria, autonomia de centres, lideratge de les direccions, èxit….conceptes de l’àmbit de la empresa, de l’economia, de l’esfera del capital però no de l’àmbit pedagògic, de l’àmbit públic, del benestar social i del que és millor pel conjunt del país, es troben al cor de les dues lleis.
Totes dues lleis permeten la segregació per sexes, mantenen i incrementen l’aposta per l’escola privada i concertada. Tanmateix la LOMC€  aposta clarament per una involució pedagògica establint revàlides al final de cada etapa i legislant l’existència de dos títols de l’ESO, un pels que faran batxillerat i altre pels que faran FP.

LOMCE i LEC: lleis anti-mestres

Wert i Rigau estan decidits a reduir i “disciplinar” les plantilles als centres. La Rigau ja ha reduït prop de 5.000 docents ens el temps que porta com consellera i el segon vol acomiadar 20.000 a tot l’Estat.  Els atacs sobre les condicions laborals del personal docent tenen, per suposat, una lògica de drenatge de recursos cap a la banca. Però hem de tenir en compte que unes plantilles precàries i esporuguides són una garantia de poca capacitat organitzativa i de menys educació per a la transformació social.

El català llengua vehicular

El govern del PP està decidit a perseguir el català . Tan la seva concepció de l’estat com la necessitat de guanyar suports electorals mitjançant l’anticatalanisme s’estan veient reflectides en les polítiques al País Valencià,  les Illes i ara amb la LOMCE. Cal defensar el paper central de la immersió lingüística en la cohesió social dels Països Catalans, sense caure però en la defensa retòrica de la consellera Rigau, que amb les seves retallades dificulta cada cop més l’educació impossible.

Com En lluita

  • Ens oposem frontalment a la LOMCE a la LEC i a l’Estratègia 2015
  • Exigim la seva derogació i l’elaboració de lleis d’educació des de la base.
  • La derogació de les taxes a universitats i FP per a les classes populars.
  • Readmissió de totes les docents acomiadades, les substitucions del primer dia i la derogació del decret de plantilles.

Entenem que aquestes demandes tan sols podran ser aconseguides amb la mobilització social i sostinguda. Fem una crida a continuar el camí de l’Assemblea Groga i dels sindicats combatius en la construcció d’un moviment unitari capaç de revertir la situació actual.

En lluita, octubre 2013

Deixa un comentari