La lluita de les treballadores de Panrico pel dret al treball


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

Per Javi Xinaski. Els treballadors de la planta que té Panrico a Santa Perpètua de Mogoda estan en vaga des del 13 d’octubre. Però per entendre la història que duu als treballadors a plantar-se, cal remuntar-se fins als seixanta.

La història de Panrico la comença Andrés Costafreda el 1962 quan crea l’empresa al costat de la família Rivera. També crea el mateix any l’empresa Donuts. L’empresa es va expandir per la geografia catalana i el 1978 obre una nova planta a Madrid.
El 1999, Andrés Costafreda mor, i la seva família unifica les empreses Panrico i Donuts, que fins avui anaven per separat. Neix així el Grup Panrico.
L’empresa va ser propietat de la família Costafreda, La Caixa i Banc Santander fins a l’any 2005, quan Apax Partners, una entitat financera de capital de risc, compra el Grup Panrico en una subhasta per 900 milions d’euros.
Apax Partners basa el seu funcionament en la compravenda d’empreses de tot el món, i després de comprar Panrico, va vendre totes les plantes que l’empresa tenia fora de la Península Ibèrica.

El 2011 el gegant financer Oaktree, una de les 20 majors signatures d’inversió mundials, compra el Grup Panrico.
Oaktree està fundada i presidida per Howard S.Marks, una de les veus més importants a Wall Street i segons Forbes un dels financers més adinerats del planeta. La signatura Oaktree ha fitxat a Carlos Gila com a assessor per als seus negocis a Espanya. Carlos Gila és un expert en la reestructuració d’empreses, encara que segons els treballadors de Panrico ha assaltat totes les empreses per on ha passat.
Ens podem fer una idea del que aquest suposat expert, fill d’un exdiputat d’UCD, representa per als treballadors. El polígon de Santa Perpètua de Mogoda està ple de pintades dirigides a ell, com: “Gila cabró riu-te del teu pare”.
Per fer front a un deute que el 2010 era de 600 milions, el Grup Panrico va reduir el salari entre un 10 i un 45% als treballadors el 2012.
De tota manera, el 2012, els directius de l’empresa van cobrar un 43% més (67% per als alts executius) que el 2011. El cinisme és extrem.
La pujada de salaris de la direcció es va fer després de repartir un bonus entre els alts executius (1).
El passat mes de setembre, Panrico va suspendre el pagament de les nòmines a tots els seus empleats, en total 4.050 en tot l’Estat. Això forma part del pla de viabilitat per sufragar el deute del Grup Panrico, que ascendeix ara a 700 milions d’euros.
El pla de viabilitat contempla a més: acomiadar a 1.900 treballadors fins al 2016 i una retallada salarial del 30% als que segueixin conservant el seu lloc. Aquesta onada d’acomiadaments s’enceba més amb els empleats manuals de planta (70% d’acomiadaments) que amb els treballadors d’administració (2), (3),
cal remarcar també que l’empresa també deu diners als transportistes.

Fa temps van veure reconvertits els seus contractes de fixos a autònoms, i ara l’empresa els deu el pagament de factures endarrerides, encara que va començar a posar-se al dia a principis d’octubre (4).


Davant aquest panorama, les plantes de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona) i de Paracuellos del Jarama (Madrid) tenien planejat iniciar una vaga indefinida el 13 d’octubre. Però, després d’una reunió entre patronal i comitès d’empresa van decidir tirar enrere la vaga a canvi del compromís de l’empresa de pagar la nòmina de setembre als treballadors i les factures endarrerides als autònoms (5).Tot i així, l’endemà passat d’aquesta reunió entre elits, els treballadors de les plantes de Madrid i Barcelona decideixen en assemblea rebutjar les mesures acordades per CCOO i UGT i acorden iniciar la vaga com estava programada. La planta de Barcelona, la de Santa Perpètua de Mogoda, és la major de tot l’Estat amb 400 treballadores.
Les plantes de Valladolid i Còrdova accepten de l’acord entre sindicats i comitès, així no s’uneixen a la vaga (6).
Per culpa d’una falta de voluntat del comitè d’empresa de la planta de Madrid de tirar endavant la vaga, i al·legant problemes burocràtics, s’han desconvocat i ens trobem amb que la planta de Santa Perpètua de Mogoda és l’única que es troba fent vaga (7).
De fet, les mateixes treballadores de la planta de Santa Perpètua comentaven com havien anat en bloc amb un autobús cap a Madrid, per parlar amb els treballadors de la planta de Paracuellos del Jarama i aquests van rebutjar la seva presència i la seva ajuda. A més comentaven com la policia els va obligar a abandonar les rodalies de la planta madrilenya, argumentant que s’estaven “manifestant il·legalment”.

Tant de bo els conflictes amb la policia es reduïssin a aquest episodi. Però ja van dues vegades les que la Brigada Mòbil dels Mossos ha carregat contra els treballadors de Santa Perpètua.
La primera càrrega es dóna el 14 d’octubre, en el segon dia de vaga, quan un piquet intentava que també s’unís a la vaga part del personal administratiu. La policia es va assegurar que els treballadors d’administració exercissin el seu “dret a treballar” a pesar que no cobraven (8).


La segona càrrega es dóna el dia 18 d’octubre, a primera hora del matí. La Brigada Mòbil va acorralar les treballadores, que estaven fent piquets, per permetre que els camions dels transportistes, escortats per la policia secreta, entressin per endur-se la matèria prima de la brioixeria a altres plantes, i així poder seguir amb la producció. Aquesta segona càrrega va deixar a dos companys llestos per anar a veure l’hospital de Mollet després d’una bona dosi d’autoritat democràtica al matí (9).
No és d’estranyar l’actitud de la policia. El primer dia de vaga, la direcció empresarial de Panrico deixava clar que “protegiria i garantiria” el dret al treball en tots els centres, inclusivament en el de Santa Perpètua, on es treballa de manera coordinada amb els Mossos de Esquadra. Així veiem una vegada més a qui serveix el monopoli de la violència de l’Estat en la gestió d’un conflicte laboral.
La direcció de Panrico també deixava clar que manté els compromisos signats amb els “legítims representants”, referint-se als comitès d’empresa i negant el poder de les assemblees de treballadors de decidir per si mateixos. També estudien impugnar l’assemblea de Santa Perpètua ja que, diuen, es va desenvolupar al marge de l’Estatut dels Treballadors(11).

De moment les negociacions estan estancades, com sempre. La patronal diu que no cedirà gens per molta mobilització que hi hagi, com sempre. A més, no estan deixant que es notin els efectes de la vaga a Catalunya, s’envia la producció de la resta de plantes a Catalunya perquè els consumidors no notin l’escassetat dels seus productes de tota la vida, encara a costa que hi hagi una relativa falta de producte fora de Catalunya.

Des de Estudiants En Lluita hem participat en l’últim piquet per recolzar activament la lluita de les treballadores de Panrico. Donarem tot el suport que calgui als treballadors als quals se’ls nega el treball que garanteix una vida digna, a les seves mobilitzacions, a la seva vaga i a la seva lluita contra els interessos privats de menyspreables amb nom i cognoms.
Panrico per a qui la treballa! Que se’n vagin els executius ja!
Cerdanyola, 11 novembre

Javi Xinaski és membre de Estudiants En Lluita.

Notes:

  1. http://www.eleconomista.es/empresas-finanzas/noticias/5261594/10/13/Panrico-subio-el-sueldo-de-sus-directivos-un-43-en-2012-tras-pagar-un-bonus.html
  2. http://www.20minutos.es/noticia/1956694/0/huelga/crisis-panrico/propuesta-despidos/
  3. www.expansion.com/2013/09/17/catalunya/1379437082.html
  4. www.europapress.es/castilla-y-leon/noticia-panrico-inicia-pago-autonomos-recibiran-miercoles-segundo-pago-20131007151813
  5. http://www.elmundo.es/elmundo/2013/10/10/economia/1381429033.html
  6. http://www.elmundo.es/elmundo/2013/10/12/economia/1381610436.html
  7. www.publico.es/dinero/475704/la-huelga-de-panrico-en-madrid-se-aplaza-por-problemas-burocraticos
  8. http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/huelga-panrico-2746649
  9. www.publico.es/dinero/475564/los-mossos-vuelven-a-cargar-contra-los-empleados-en-huelga-de-panrico-en-barcelona
  10. http://www.lavanguardia.com/economia/20131013/54391864948/panrico-cordura-estudia-impugnar-asamblea-santa-perpetua.html

Deixa un comentari