LA LLUITA CONTRA BOLONYA I EL MOVIMENT ESTUDIANTIL

Ja tenim a la web el fulletó “La lluita contra Bolonya i el moviment estudiantil”!!

bolonia-222.jpg

Introducció: La lluita contra Bolonya i el moviment estudiantil
1. L’Espai Europeu d’Educació Superior: un camí cap a la privatització de la universitat
2. Algunes dades sobre els Graus i Postgraus
3. La universitat en un món neoliberal
4. El moviment estudiantil i la lluita contra Bolonya
- L’assemblearisme i la lluita de base
5. Un cas pràctic de la lluita contra Bolonya: La Facultat de Lletres de la UAB

6. Apèndixs
Apèndix I: l’Estat espanyol, breu història d’un moviment de lluita
Apèndix II: La lluita contra la LOU
Apèndix III: 9 meses d’ocupació a Mèxic
Apèndix IV. Grècia: Onades de la protesta estudiantil
Apèndix V. França: El moviment que va aturar el CPO (Contracte de Primera Ocupació)
Apèndix VI. Resistències estudiantils a Itàlia

Organitza’t amb Estudiants En Lluita!

Notes

Publicat per Estudiants En lluita. Primera edició en català: febrer de 2009.
Autors: Guifré Bombilà, Alex Callinicos, Jesús Castillo, Pere Duran, Gorka Ferrandiz, José Ignacio García Sánchez, Nikos Loudos, Marie Perrin, Joel Sans i Óscar Simón.
Han col·laborat en les traduccions: Ernest Álvaro, Santiago Amador, Joan Caralt, Eva Marín, Mariona Parera, Manuel Simarro i Ferran Vargas.


Introducció: La lluita contra Bolonya i el moviment estudiantil

La universitat pública està amenaçada de mort. El procés, iniciat amb la declaració de Bolonya per part d’un grup de països europeus just fa 10 anys, té com objectiu reformar les estructures de la universitat per inserir i subordinar l’educació superior al teixit econòmic. Els plans d’estudi queden així supeditats a les necessitats del benefici privat. Les empreses estableixen sucursals als campus, penetren als òrgans directius de les universitats, patrocinen les càtedres-empresa i fins i tot financen —i hipotequen— els estudiants a través de les “beques-crèdit”.

El model gens idoni de classes magistrals massificades està essent substituït per un de pitjor: un model educatiu on s’incorporen valors propis del mercat com la competència, l’eficiència, les capacitats, l’adaptabilitat als canvis… en detriment dels continguts del coneixement i d’una formació crítica.

Bolonya, l’Espai Europeu d’Educació Superior, “és el futur i el progrés” diuen els governs i els rectors; “ve d’Europa, és impossible aturar-ho” insisteixen. Però es tracta d’una idea falsa. La Unió Europea no té competències directes en educació, és el govern central i els autonòmics els que estan establir els mecanismes de la reforma bolonyesa a través de lleis com la LOU, aprovada pel PSOE el 2004, i del Reial Decret de graus del 2007. Hi ha, doncs, uns responsables polítics dels atacs neoliberals a la universitat i no estan a Brussel·les, els tenim aquí mateix.

La lluita contra Bolonya forma part d’una lluita més amplia contra les agressions al conjunt dels serveis públics i els drets socials. La privatització actua tant a la sanitat i l’educació (des de les guardaries i la primària fins a la Universitat), com en el transport públic.

Tot això s’ajunta en una conjuntura actual marcada dràsticament per la crisi econòmica. L’explosió de l’atur està enfonsant a centenars de milers de famílies i actua com a erosionador de les condicions laborals dels qui tenen feina. Els governs no estan fent res per recolzar als treballadors i les treballadores afectades, és més, els plans que s’han dut a terme inclouen injeccions milionàries al mateix sistema bancari culpable en bona part de la crisi. Malauradament, la resistència està encara sent menor a la necessària. Tanmateix, és en aquest escenari que el moviment estudiantil està demostrant en els últims mesos una confiança, una combativitat i una capacitat d’autoorganització que el situa com el principal focus de lluita des de baix. I els estudiants hem demostrat al llarg de la història com podem ser un detonant que arrossegui a la mobilització molts més sectors. Es va demostrar a França el 2006, quan la lluita contra la precarietat laboral va començar en els campus per arrossegar als sindicats a conv
ocar manifestacions massives, i es va demostrar a la mateixa França també quatre dècades endarrere, en el maig del 68, quan el moviment estudiantil a les facultats va inspirar una vaga general de més de tres setmanes que va paralitzar tot el país.

En aquest fullet no només volem donar arguments contra el procés de Bolonya, sinó també sobre com poder bastir una lluita prou massiva i combativa que s’hi pugui enfrontar amb la màxima força.

Per això, analitzem la lògica neoliberal implícita dins les reformes universitàries i la seva relació amb les pròpies necessitats del capitalisme. Per això discutim sobre la vaga general i fem un recull de les experiències del moviment estudiantil més importats en els últims anys, des de l’ocupació de 9 mesos de la UNAM a Mèxic, la victòria a Grècia contra la privatització fins al lluita contra la precarietat a França o l’esclat contra la LOU que vam viure el 2001 a l’Estat espanyol.

Les idees són armes. Tots aquells que volem aturar els atacs a la universitat i al conjunt dels serveis socials, que volem fer front a la crisi econòmica, que volem convergir en la lluita entre estudiants i treballadors, que volem arribar a desafiar l’arrel de tots els problemes —el mateix sistema capitalista— necessitem armar-nos per a que la nostra lluita tingui èxit.

A aquesta tasca volem contribuir amb aquest fullet, de la mateixa forma que ho fem participant i construint les assemblees d’estudiants arreu on estem.

Si sabem agafar les lliçons de les lluites passades i de les presents, si sabem fer els vincles entre les lluites dins les parets de les facultats i les del conjunt de la societat, haurem aconseguit una solidesa d’una importància que fins i tot sobrepassa la lluita específica contra Bolonya.

Els últims mesos el moviment estudiantil ha fet un enorme salt, visualitzat en les ocupacions amb aturades de classe a la UAB durant setmanes el primer quadrimestre. Aturar Bolonya, confluir en totes les lluites, està començant a passar de la necessitat, a la possibilitat real.

Estudiants En Lluita, febrer 2009

Per seguir llegint ves a

http://www.enlluita.org/site/?q=node/3269

Organitza’t i lluita!

Deixa un comentari