Els estudiants al procés sobiranista


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798
Comunicat – Estudiants i sobirania

Estem en una situació d’impàs polític, de crisi transversal de règim i de trencament dels consensos socials. Els sindicats del règim porten anys venent els drets de les classes treballadores i el bipartidisme fa aigües. La confluència d’aquests trencaments amb la situació actual de mobilització social i sindical ens porta a una situació de canvi on sorgeixen molts espais de participació política amb trets característics de partits polítics i moviments socials. Aquesta ruptura s’expressa molt més a Catalunya degut a la qüestió nacional on a la dreta catalana se li acaben els intents d’invisibilitzar la crisi social amb la bandera nacionalista.

Quan el govern central prohibeixi el referèndum del dia 9 de Novembre, negant la sobirania nacional, el govern autonòmic acatarà la sentència i no el convocarà, traint la voluntat del poble català. Mitjançant unes eleccions mal anomenades plebiscitàries, li passarà la gestió neoliberal de la crisi a un govern liderat per ERC. Això crearà una esquerda per on l’esquerra radical pot incidir aprofitant la desorientació del moviment sobiranista de masses. El repte és forçar des dels carrers que les institucions catalanes convoquin un referèndum desobeint les institucions centrals.

L’històric segrest de la sobirania nacional arriba a la seva màxima expressió amb la prohibició del referèndum. Portem anys on s’imposa a tot el poble de Catalunya un model d’estat i les conseqüents condicions de vida sense consultar a les bases i als més perjudicats pel sistema. Mai hem tingut ocasió de decidir sobre les retallades en educació i sanitat, sobre el pagament del deute, sobre mantenir-nos a la UE o l’Euro, mentre les conseqüències d’aquestes polítiques les paguem nosaltres.

El dia 16 de Setembre a les 12:30 al campus diagonal de la UB s’ha presentat en roda de premsa la plataforma ‘Estudiants 9-N’ amb membres de les principals organitzacions estudiantils universitàries. Des d’aquesta plataforma es pretén impulsar una lluita perquè tingui lloc el referèndum tant sí, com sí, perquè la comunitat educativa també forma part del debat social. La prohibició del referèndum no ens deixa altra opció, doncs, que fer una crida a la desobediència.

En moments de ruptura com el que vivim, és la desobediència massiva i als carrers l’eina de pressió política a unes elits que mostren una clara contradicció entre discurs i praxi. Desobeir serà l’eina fonamental de les classes populars per garantir els nostres drets democràticsPerquè vam desobeir al cop feixista de juliol del 36, perquè vam desobeir al servei militar obligatori, perquè vam desobeir a la jornada de reflexió de les municipals de maig del 2011 i vam desobeir a l’ordre d’enderroc de Can Vies. Pel referèndum continuarem desobeint.

La lluita per celebrar el referèndum representa la lluita per a que un poble retrobi la seva sobirania, i una victòria del SíSí representa reprendre la sobirania en el sentit ampli de la paraula obrint el debat sobre quin model d’estat volem. El paper de la joventut en aquest procés, doncs, és apretar cap a una resposta massiva als carrers obligant al govern a celebrar el referèndum. Amb aquesta roda de premsa “d’Estudiants 9N” comença un cicle de mobilitzacions que servirà per fer palesa la nostra voluntat de celebrar el referèndum.

Defensarem el dret a decidir.

 

Deixa un comentari