Crònica del desallotjament criminal de Can Vies


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

Ahir els Mossos d’Esquadra, sota les ordres de Xavier Trias, alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i de Jordi Martí, regidor del districte, van desallotjar el Centre Social Autogestionat Can Vies utilitzant un desplegament policial totalment innecessari, i exagerat, que va acabar en una actuació il•legítima i desmesurada per part del cos de policia. Per Oscar Atiki.

Acumulació per despossessió
Can Vies, situat a Sants, va ser okupat per varis joves del barri a l’any 1997 i des de llavors, ha demostrar ser un referent de resistència a Barcelona. Durant aquests 17 anys ha demostrat l’arrelament que tenia al seu barri, ha estat un exemple d’autogestió desmarcant-se de la lògica econòmica de mercat que ens ha portat fins a on estem ara. Un espai de contrapoder i lluita anticapitalista, que durant 17 anys ha donant vida al barri creant un teixit associatiu que continuarà existent tot i enderrocar l’edifici.

Can Vies ha estat un importantíssim centre social que ha servit perquè molts moviments socials i col·lectius en lluita poguessin finançar-se, visibilitzar-se i teixir xarxes i contrapoders socials.

L’assalt al barri va començar al voltant de les 13.00 amb un desplegament policial digne d’un estat dictatorial. 30 furgons d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra i varis de la Guardia Urbana, un helicòpter, una grua d’obra, dos camions de neteja i escaladors. En el moment en que el desplegament va començar a arribar al centre van saltar les alarmes i la gent va començar a concentrar-se als voltants per fer pressió i donar suport a les persones que s’havien tancat a dins. Fins al punt que a les 15h hi havia unes 400 persones concentrades al voltant, tallant els carrers per dificultar el desallotjament.

Durant les següents dues hores anava arribant gent, que s’anava assabentant de la mala notícia, per donar suport. A la vegada els antidisturbis anaven fent gala de la seva virilitat amb petites càrregues colpejant amb porres a la cara, cames i esquenes dels manifestants, empenyent a persones grans o intimidant a les persones que es concentraven a la plaça. Apropant-se també entre 8 i 10 furgones dels Mossos d’Esquadra a gran velocitat i donant la volta allà mateix una rere l’altre. I tot això a la mateixa hora que els nens i nenes sortien de les escoles del voltant.

A les 18.50h desallotjaven la última persona de l`’interior de Can Vies identificant-la com havien fet amb totes les anteriors persones que resistien a l’interior de l’edifici. Sabent que hi havia convocada manifestació a les 20 h a la Pl. Joan Peiró, un cop arribats a aquest punt, la violència exercida pels antidisturbis augmentava per moments. Un fort desplegaments de furgons es dirigia cap a la estació de Sants, on van declarar un autèntic estat de setge per dificultar l’arribada de les persones a la Plaça Joan Peiró. I el mateix feien al metro.

Els antidisturbis es dedicaven a intimidar a les persones que sortien de la estació, deixant passar a les que els hi semblava convenient, retenint, registrant i identificant de forma indiscriminada a les persones que entraven a Sants.

La manifestació a la qual han assistit unes 4.000 persones, ha començat a Pl. Joan Peiró i a pujat direcció c/ de Sants, i un cop arribades a aquest punt han fet la primera càrrega abans de mitja hora de que comencès per dispersar i atemorir a les manifestants de la capçalera.

Aquesta càrrega seguida d’una altra encara més forta amb furgons corrent amb les sirenes posades, frenant just davant del gruix de gent que encara no havia marxat del lloc i baixant ràpidament dels furgons, ha provocat una situació d’alerta dispersant la manifestació. Acte seguit els furgons dels antidisturbis s’han dedicat a perseguir als grups de gent que intentaven reagrupar-se, tant a la plaça de Sants com pels carrers del barri per continuar amb la manifestació, sembrant la por pel barri. Furgons amunt i avall amb les sirenes posades, carregues desmesurades, brutalitat policial excedint-se en les seves funcions i colpejant a persones indiscriminadament sembrant terror pel barri de Sants.

Una actuació policial deplorable
A TMB, Trias i Jordi Martí no només l’han cagat enderrocant 17 anys d’història si no que també ho han fet al no saber controlar als gossos que envien per atemorir, silenciar i reprimir a la gent discordant.

http://i2.wp.com/www.directe.cat/imatges/noticies/887360.jpg

Els antidisturbis dels Mossos d’Esquadra no només van demostrar una desmesura en la proporcionalitat de la repressió cap al poble, si no que a part, van demostra una actuació viril i masclista plena d’una “xuleria” indigne. Mentre al voltant de les 16.30 diferent gent es disposava a tallar els carrers que donaven al Centre Social un grup d’antiavalots han colpejat i intimidat a les manifestants mentre feien impossible que es barrés el pas a un camió custodiat per dos furgons de la Guardia Civil. Acte seguit com a mostra de victòria dos dels agents del grup s’han posat les mans als testicles sacsejant-se’ls com a mostra de victòria i poder.

A la nit durant les corredisses pels carrers de Sants en una càrrega feta per dos furgons, entre els quals un era el número 0071 dels Mossos d’Esquadra, han colpejat una periodista de forma aleatòria i han trencat un dels vidres de la redacció La Directa i la Ciutat Invisible ferint a una persona que hi era a dins clavant-li els vidres que han saltat, a causa del cop de les porres dels antiavalots, a la cara i al tòrax.

Segons informa ‘Rereguarda en moviment’ hi ha hagut 12 persones ferides, 2 detingudes(de les quals com a mínim una està en llibertat a hores d’ara) i 17 identificades confirmades.

Com a Estudiants En Lluita
Com a Estudiants En Lluita volem donar el màxim suport als companys i les companyes de Can Vies, a la gent que formava part del projecte i al barri de Sants per la bona resposta que ha tingut davant el desallotjament. Ens solidaritzem amb La Directa i la Ciutat Invisible per l’atac rebut per part dels antiavalots ahir a la nit durant les càrregues al carrer Riego, i esperem que es millori el col•laborador ferit.

Per Oscar Atiki membre d’Estudiants En Lluita

Deixa un comentari