Crònica de la xerrada-debat “La lluita per la mina”

Ahir dia 14 de març, després de setmanes de preparació va tenir lloc la xerrada-debat ¨La lluita per la mina: una mirada minera de les lluites obreres i estudiantils¨ organitzada per l´Assemblea d’estudiants de la facultat lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’acte es va realitzar a les 10h a la mateixa Facultat de Lletres i va comptar amb la participació dels miners de Mequinensa juntament amb els estudiants de la UAB. Malgrat que s’esperava més gent de la que finalment va assistir, unes trenta persones van participar-hi creant un debat molt dinàmic i participatiu.


D’una banda, els miners van exposar als estudiants la seva lluita i la història del seu treball amb totes les reivindicacions al llarg de la història, i per l’altra, els estudiants van qüestionar diversos aspectes que a vista general, es desconeixien d’aquest sector. Aspectes com les falses acusacions de que els miners reben actualment altes prejubilacions, o la criminalització que se’ls ha fet en l’últim any per part d’alguns mitjans. També es va destacar la importància històrica del carbó de Mequinensa utilitzat durant molts anys com a font d’energia de la indústria catalana. Després d’una hora i quart d´intercanvi de visions, es pot dir que el dia d’ahir va ser un gran pas per la unitat obrer-estudiantil que tan ens fa falta.

Finalment, els estudiants van convidar als miners a assistir a l’assemblea de la facultat de lletres per tractar els problemes actuals a la universitat. Un gran treball tant per part dels miners per haver acceptat la invitació i haver viatjat fins la UAB com dels estudiants per preparar aquest acte i compartir les seves idees amb ells.

Aarón Obiol, estudiant de filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Deixa un comentari