28 d’Abril: Recull de premsa

Extret de Kaosenlared

Estudiants contraris al pla Bolonya ocupen la Seu del Banco Santander a Passeig de Gràcia i les seus d’ERC i PSC

Avui, la Coordinadora d’Assemblees d’Estudiants està participant d’un seguit d’accions coordinades per marcar directament quins són els responsables de la mercantilització dels serveis públics que la nostra societat està patint actualment. 

La mercantilització de les institucions, fins ara considerades com públiques, prové de dos focus: per una banda, ens trobem amb els lobbies empresarials i els bancs que marquen les directrius a seguir. Per altra banda, seguint aquestes directrius, ens trobem la complicitat dels governants tant europeus, com estatals i catalans que promouen lleis que no representen les nostres necessitats. L’Acord Mundial de Comerç i Serveis, promulgat per l’OMC, estableix el marc global en el qual es desenvolupen aquestes polítiques neoliberals. La lògica del mercat penetra tots els àmbits de la nostra vida, i ens porta a la precarietat, a l’alienació, a la manca de capacitat crítica. Ells colonitzen el coneixement. Nosaltres, avui 28 d’abril, hem decidit ocupar les seves seus per denunciar la seva falsa democràcia, per denunciar els responsables de la crisis estructural que totes estem patint, per denunciar els lobbies empresarials, per denunciar les normatives europees que ens consumeixen. Volem visualitzar l’existència d’aquest conflicte, tant dins com fora de la universitat, camuflat amb la política de la censura, de la repressió i de la criminalització. Estem fartes de no poder decidir ni participar.

A Barcelona, al mateix moment que es produeixen mobilitzacions arreu d’Europa arrel de la cimera de ministres a Bélgica, fem patent aquesta lluita amb les accions que avui es porten a terme. La seu del PSC, la seu d’ERC, la seu d’ICV, la Comissionada d’Universitats i la seu del Banc Santander les ocupem per marcar directament els principals responsables que estan convertint a la universitat en un negoci. 

Denunciem el Banc Santander per ser un dels màxims protagonistes del capitalisme salvatge que ja no es limita a netejar la seva imatge amb inversions en cultura, eina que sembla que ho avala tot. Tampoc es quedarà amb els programes de desenvolupament, eina que a més de legitimar, exporta un model de modernitat que és clarament etnocentrista i destrueix a aquells que estem obligats a acatar-lo. Ara el seu objectiu és introduir-se dins la Universitat.. Passa a la UAB, passa a la UB, passa a la Universitat Autònoma de Madrid, passa a la Universitat de Cantabria, passa a la Universitat de Coimbra, passa a la Universitat de Buenos Aires. 
Convoquem a les 18h a plaça universitat una manifestació per expressar el nostre malestar i denunciar la complicitat dels governants a les polítiques neoliberals que s’estan introduint a la universitat de manera escandalosa. 

No a Bolonya, insubmissió a la LOU. Moratòria ara!

 

Extret de la Vanguardia

Los anti-Bolonia encerrados en el Santander abandonan el edificio

Los estudiantes que ocupaban la sede de ERC han sido desalojados sin incidentes

Barcelona.(EFE).- Los estudiantes anti-Bolonia que habían ocupado la sede del Banco Santander en el Passeig de Gràcia de Barcelona han abandonado el edificio para participar en una manifestación en protesta contra el plan Bolonia, mientras que otros que ocupaban la sede de ERC han sido desalojados sin incidentes.


Los antiBolonia concentrados en el Banco Santander, entre 50 y 60, han abandonado el edificio por voluntad propia tras haber dado por concluida la protesta, convocada por la Coordinadora de Asambleas de Estudiantes (CAE). 

Los estudiantes han denunciado con esta acción que el Banco de Santander “es uno de los principales responsables de la privatización de la universidad, que actúa con la complicidad de nuestros gobernantes”, según un comunicado de la CAE. 

Por otra parte, los aproximadamente 7 estudiantes que estaban encadenados en la sede de ERC de Barcelona han sido desalojados por los Mossos d’Esquadra sin que se hayan registrado incidentes. 

Al parecer, ERC ha ofrecido a los estudiantes una reunión con la secretaria de Política Sectorial, Laura Castellví y, después de que los antiBolonia hayan rechazado la oferta, ERC ha dado el aviso a los Mossos d’Esquadra, que han procedido al desalojo. 

Los encadenados estaban apoyados por medio centenar más de estudiantes que estaban en el pasaje al acceso de la sede en la calle Calàbria de Barcelona. 

La acción antiBolonia se ha llevado a cabo manera paralela a otras movilizaciones estudiantiles en Europa con motivo de la celebración en Lovaina (Bélgica) de la cumbre de ministros de educación, según fuentes de esta organización estudiantil.

Veure videos

Video La Vanguardia 1

Video La Vanguardia 2


Extret E-Noticies

Empastifada la seu d’ERC pels anti-Bolonya

Estudiants anti-Bolonya han ocupat les seus del PSC, Esquerra i el Banco Santander per a protestar contra el que consideren un “procés de mercantilització de la Universitat”. A la seu d’Esquerra, prop d’un centenar d’estudiants han ocupat  el vestíbul de la seu i han omplert de pintades les parets, amb consignes com “Huguet dimissió” o “ERC culpables” o “Bolonya s’aplica a cops de porra”. 

Els estudiants han discutit, de manera pacífica, amb una petita representació de les JERC, els únics que en aquells moments es trobaven a la seu. Aquests els hi han retret les pintades, però els anti-Bolonya han assegurat que es quedarien a la seu fins a veure complertes les seves exigències o “fins que vingui algú amb capacitat de decisió a negociar amb nosaltres i s’arribi a un acord”.

Igualment, han convidat a marxar els representants dels mitjans de comunicació que realitzaven fotografies dels fets al vestíbul per por a ser reconeguts a les imatges, tot i que ells mateixos han enviat el comunicat a la premsa on informaven de l’ acció. Dos mossos s’han apropat a la seu, i després de dialogar uns minuts amb els joves, han marxat.

Segons un comunicat de la Coodinadora de Assemblees d’Estudinants (CAE) “denunciem, en el dia d’avui, amb aquesta ocupació, que els partits polítics són  responsables del procés privatització de la Universitat, amb la formulació de lleis que fomentan els convenis amb entitats privades i amb la seva complicitat amb les empreses. Destaquem així mateix la responsabilitat directa d’aquest partit en la implementació del procés al capdavant de la Conselleria d’Universitats, Innovació i Empresa. Exigim la dimissió del Conseller Josep Huguet i de la Comissionada Blanca Palmada.”

Tanmateix, treballadors i treballadores de TMB, en solidaritat amb els estudiants, han entrat a la seu del PSC amb la voluntat de quedar-se per espai d’una hora per manifestar el seu rebuig al procés de mercantilització de la Universitat. Denuncien “que el PSC és un dels principals responsables de la privatització de la Universitat imposant el Pla de Bolonya sense escoltar les demandes dels estudiants. Amb aquesta acció volem explicitar els vincles de solidaritat que uneixen treballadors i estudiants en contra del procés privatitzador dels serveis públics.”

D’altra banda, un grup d’estudiants també ha ocupat la seu administrativa del Banc de Santander en motiu de protesta per ser “un dels principals responsables de la privatització de la Universitat que actua amb la complicitat dels nostres governants. Mitjançant la División Global Santander Universidades, Red Emprendia, el Parc Científic de la UB i altres iniciatives aquest grup financer condiciona i es beneficia de la transferència de coneixement.”

Veure video 


Extret de El Periódico

Los Mossos desalojan a los estudiantes anti-Bolonia de la sede de ERC

  1. • La marcha de protesta de los estudiantes acaba sin incidentes ante el Comisionat d’Universitats
Concentración de manifestantes Anti-Bolonia frente a una oficina del banco Santander.    Foto: RICARD CUGAT  

Concentración de manifestantes Anti-Bolonia frente a una oficina del banco Santander. Foto: RICARD CUGAT

R. JULVE / A. BAQUERO / AGENCIAS

BARCELONA / BRUSELAS

 

Tras cuatro horas de encierro en la sede de ERC, los Mossos d’Esquadra han desalojado, a las 18.30 horas, a la treintena de estudiantes que permanecían en el edificio de la calle de Calàbria y han serrado las cadenas de los seis jóvenes que se habían encadenado a la entrada del mismo local.

El desalojo, salvo algún forcejeo entre las fuerzas del orden y los manifestantes, se ha producido sin ninguna incidencia.

Media hora antes, y como había anunciado esta mañana la Coordinadora de Asambleas de Estudiantes (CAE), unos 200 estudiantes han iniciado una marcha desde la plaza de Universitat y en dirección hacia el Comisionat d’Universitats de la Generalitat, en la Via Laietana, donde cuatro estudiantes de Secundaria permanecían encadenados en la escalera de entrada desde esta mañana. La marcha ha finalizado alrededor de las 19.30 horas sin que se hayan producido incidentes.

Canaletes, cortado

Los jóvenes se han dirigido primero hacia Canaletes, pero la zona estaba acordonada y han seguido hacia la calle de Fontanella.

A esta marcha se han sumado la treintena de estudiantes que desde este mediodía ocupaban el vestíbulo de la sede del Banco de Santander, en el paseo de Gràcia de Barcelona.

El portavoz de estudiantes de la Coordinadora de Asambleas de Estudiantes (CAE), Julio Casas, ha explicado que la manifestación se ha desarrollado de “forma total y absolutamente pacífica”. 

Fin de encadenamiento

Durante la marcha, los Mossos d’Esquadra no han permitido el paso a los viandantes en la calle Jaume I en dirección a Via Laietana y han cerrado la boca de Metro de la estación Jaume I que da a esta vía. 

Bajo el lema Ni LOU, ni Bolonia, moratoria ahora, los universitarios han desfilado hasta el Comisionat d’Universitats, donde los cuatro estudiantes de Secundaria se han desatado por propia voluntad para adherirse al final de la manifestación. 

“Los políticos han preferido ignorarnos”, ha declarado Casas, quien ha insistido en que las autoridades han desoído las protestas de los universitarios de los últimos meses. 

En un comunicado, los estudiantes han desconvocado la concentración ante la sede de ERC que debía producirse después de la manifestación. 

Concentraciones ante sedes de partidos

Este mañana, otro centenar de estudiantes se ha concentrado ante las sedes del PSC y de ERC para protestar por el proceso de creación de un espacio único europeo de educación superior.

Hacia las 14.00 horas, la concentración ante la sede del PSC ya se había disuelto, quedando una treintena de estudiantes en la sede de ERC, donde, además, seis jóvenes se encadenaron ante la puerta de la recepción. 

En este último local de la calle de Calàbria, los estudiantes han dejado huella de su paso con pintadas que reclaman la dimisión del conseller Josep Huguet y la derogación de la LOU. En algunos de los grafitos se puede leer: “Bolònia a cop de porra”.

Movilizaciones en Europa

Las diversas protestas de hoy, convocadas por la Coordinadora de Asambleas de Estudiantes (CAE), se han llevado a cabo de manera paralela a otras movilizaciones estudiantiles en Europa con motivo de la celebración en Lovaina (Bélgica) de la cumbre de ministros de educación, según fuentes de esta organización estudiantil. En dicha ciudad próxima a Bruselas, medio centenar de estudiantes españoles se han sumado esta mañana a otros 150 manifestantes.

Esta tarde, a las 17.30 horas, han sido casi 2.000 los que han recorrido las calles de Bruselas para reclamar la reducción del coste de los estudios superiores y una educación accesible para todos, en una marcha a la que se han unido parte de los manifestantes que han recorrido por la mañana las calles de Lovaina.

Extret de TV3

Manifestació i concentració d’estudiants anti-Bolonya a les seus d’ERC i del PSC a Barcelona

Estudiants contradis al Pla Bolonya han tornat aquest dimarts als carrers de Barcelona per manifestar la seva oposició a l’espai europeu d’educació superior, que diuen serà una privatització de les universitats. La marxa ha culminat una jornada de tancades i protestes. Grups d’estudiants s’han concentrat a les seus d’ERC i del PSC. Els anti-Bolonya culpen d’aquesta privatització els bancs que “actuen amb la complicitat dels governants”. Per això, un altre grup d’estudiants han ocupat l’entrada d’una oficina del Banc de Santander, on han simulat que hi feien una classe.

Els estudiants catalans contraris al Pla Bolonya han aprofitat la reunió de ministres d’Educació europeus per tornar a sortir al carrer i mostrar la seva disconformitat amb la reforma universitària que plantegen.

A Barcelona, unes 300 persones segons la Guàrdia Urbana s’han manifestat per fer sentir les seves reivindicacions. La marxa ha acabat davant del Comissionat d’Universitats, a la Gran Via de Barcelona. Aquest dimecres hi ha convocada una nova protesta.

Estudiants de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona han decidit unir-se a les tancades d’altres universitats i passen la nit tancats a la facultat de Dret. Una quinzena d’estudiants del’Institut Lluís de Peguera de Manresa també dormen al seu centre per mostrar el seu rebuig.

No ha estat l’unica protesta de la jornada. Dimarts al matí, un centenar d’estudiants ha anat a les seus centrals d’ERC i del PSC per criticar la “privatització de la universitat, que actua amb la complicitat dels governants”, tal com mostrava una pancarta. A la seu dels socialistes han comptat amb el suport dels treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona.

 

 

Aquest rebuig a la creació d’un espai europeu únic d’educació superior també s’ha posat de manifest en una oficina del Banc Santander a Barcelona. Els manifestants n’han ocupat el vestíbul d’entrada i hi han simulat la celebració d’una classe. També hi han penjat dues pancartes en què es podia llegir “No volem empreses a la universitat” i “Culpables de privatitzar la universitat”.

Veure video


Deixa un comentari