26F, NO AL 3+2


Deprecated: Non-static method GP_Locales::by_field() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/modules/sharedaddy/sharing-sources.php on line 694

Deprecated: Non-static method GP_Locales::instance() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/enluchao/public_html/estudiants/wp-content/plugins/jetpack/locales.php on line 1798

 

El passat 26 de Febrer es va convocar arreu dels Països Catalans una vaga estudiantil per reivindicar l’aturada de la nova reforma universitària del 3+2. A la Universitat Autònoma de Barcelona, des de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat es va convocar jornada de vaga la qual va donar molt bon resultat a nivell de participació. La facultat de filosofia i lletres va romandre tancada tot el matí i no es va dur a terme cap classe amb excepció d’un parell que de seguida es van aturar per l’acció pedagògica de les companyes de l’assemblea. Per altra banda, a la facultat de ciències i biociències les classes van ser un poc més abundants, no obstant, l’assemblea va anar passant classe per classe explicant el perquè de la vaga, recollint firmes per la ILP d’educació i convocant a la posterior manifestació de Plaça Universitat. Això va donar molt bon resultat ja que es van veure estudiants que havien assistit a aquestes classes agafant el ferrocarril junt amb les companyes de l’assemblea per anar a la manifestació de Barcelona. Tot i així és important remarcar que en qualsevol dels casos les estudiants que havien secundat la vaga van ser una petita minoria.

Un altre factor a tenir en compte és que, als piquets informatius que es van fer a primera hora del matí hi va haver una especial mostra d’interès i suport per part del PAS (Personal d’Administració i Serveis). Això és important ja que junt amb professors/es i becaris/es formen part d’un sector del perfil laboral amb una visió més crítica i global, i que a més ha viscut les reformes del Bolonya en els últims 6-7 anys. Això implica que hi hagi un sector creixent de gent que “necessita” que es plantegin espais de debat on valorar i deliberar sobre el que afecta el seu lloc de treball i la seva funció social.

Ara, podem veure que el moviment estudiantil comença a revifar, i que és el moment per intentar activar i enfortir una capa d’activistes de les assemblees que puguin fer una mica de contrapès a les dinàmiques nocives d’algunes (o casi totes) organitzacions estudiantils. A més, tenir discurs i demandes concretes, pot ajudar a pressionar des del sector més avançat de la universitat que s’ha trobat per plantejar les reformes que s’han d’aconseguir per revertir les amenaces més greus i que més rebuig han generat aquests últims anys. Això dóna legitimitat d’actuació i lluita, i és una eina per pressionar als deganats, departaments i rectorats, alguns dels quals tampoc veuen clara la reforma, però que no desobeiran la seva cadena de comandament.

De cara a seguir preparant terreny per enfrontar-nos al 3+2 hem de ser conscients que l’única manera de fer-ho és a través d’una protesta massiva que sigui capaç de donar una resposta a les institucions de l’Estat per tal de que sàpiguen que la comunitat universitària rebutja totalment les retallades i la privatització total de l’educació superior que comportarà aquesta reforma. I és per això que insistirem en portar a l’acció jornades de lluita, vagues, manifestacions i espais de debat on no deixarem que l’actual govern estableixi un 3+2 en contra la voluntat popular.

Per Itziar Cedar menbre de la assemblea de lletres de la UAB i membre de estudiants en lluita.

 

Deixa un comentari